Hjem

Pladeselskabet - Have a Cigar

Artist:

Mathias Grip

Album:

udkom 3. oktober 2000

 


Foto: Martin Dam Kristensen

Anmeldelser

Biografi

Sangene til albummet

 

 


Mathias Grip
Det var en lørdag aften

2. single


"Det var en lørdag aften - jeg sad og vented´ dig...." Sangen behøver ikke mange ord med på vejen, for alle kender den. Det er en folkevise, som mange forskellige kunstnere har kastet sig over i tidens løb. Det er en af de helt store sange i den danske sangskat: Evig god, evig aktuel - kort sagt en evergreen, som ikke engang Paul McCartney kan skrive dem.

Mathias Grip er debutant på den danske scene. 25 år gammel og med en enorm appetit på musik og den grænseløse tekst. På ord og toner på tværs af tid, sted og stemning. Han har stor respekt for fortidens sange, men vil alligevel gerne give dem nyt liv på sit første album. Resultatet er blevet en enestående fræk dansk plade, som kan høres som en rejse langt ud i fremtiden, men med flotte minder fra en svunden tid pakket godt ned i bagagen.

Rent musikalsk ligger pladen i et område, som ikke er helt fremmed for udenlandske kunstnere som Nine Inch Nails, Chemical Brothers og Underworld, men der er også visse fællestræk med ældre navne som fx Test Department. Mathias Grip har dog sit helt eget udtryk, og derfor lyder pladen ikke som noget andet. Det er en stor dansk plade med en særlig dansk tone.

Det var en lørdag aften er 2. single fra albummet.
 




Mathias Grip
Jens Vejmand

Jo, det er den Jens Vejmand. Ham fra bag skærmen.
Men hvis du tror, at du kender ham, bliver du klogere.
For den Jens Vejmand, som Mathias Grip præsenterer på sin første single,
er ukendt for alle. Historien er dog den samme, og den er i dag lige så klog og tankevækkende som dengang for 95 år siden, hvor Jeppe Aakjær skrev den.
Men fortolkningen er ikke hørt før. Den er ny og fræk.
Og musikken tæt på at være revolutionerende.

Elektriciteten gnistrer i sammenstødet mellem den gamle mand og de nye maskiner. To verdener mødes på en både frisk og voldsom måde.
Det er overraskende, og derfor er sangen mere end velkommen her efter et par sløve sommermåneder uden de store musikalske nyheder.
Mathias Grip gør således sin entre med manér og lægger op til meget mer´.

Mathias Grip er 25 år gammel og bor i Århus, hvor han studerer musik på konservatoriet. Og inden du begynder at tænke for meget… jo, han er søn af sangeren og komponisten Erik Grip.


 




 

MATHIAS GRIP

Mathias Grip er debutant på den danske scene. 25 år gammel og med en enorm appetit på musik og den grænseløse tekst.

På ord og toner på tværs af tid, sted og stemning.

Han har stor respekt for fortidens sange, men vil alligevel gerne give dem nyt liv på sit første album.

Resultatet er blevet en enestående fræk dansk plade, som kan høres som en rejse langt ud i fremtiden, men med flotte minder fra en svunden tid pakket godt ned i bagagen.

Debutalbummet indeholder ti gamle og solide danske sange, som Mathias Grip har fundet i Folkehøjskolens sangbog. Han har komponeret ny musik til teksterne, som han til gengæld ikke har rørt ved. Dem finder han nemlig lige så interessante og vedkommende i dag, som dengang de blev skrevet; og det vil i de fleste tilfælde sige for mere end 100 år siden. Det har dog ikke været nogen nem opgave for Mathias at udvælge de rigtige tekster, for der var mange gode at vælge imellem. Men da han først havde set "pladen" for >sig, kom der skred i sagerne.

For mest af alt ville han have et særligt dansk udtryk frem.

Derfor indeholder pladen især sange om sæsoner: Om døgnets og årets, om dag og nat, og ikke mindst om de fire årstider, som er så specielt for os heroppe i nord, som H.C. Andersen så smukt beskrev i sin fædrelandstekst "I Danmark Er Jeg Født". Forår afløser vinter i kalenderen og således også på Mathias´ debutplade. For næppe har den sidste tone lydt i Jeppe Aakjærs vintersang "Sneflokke Kommer Vrimlende", før alt bliver lysere i Ambrosius Stubs "Den Kedsom Vinter Gik Sin Gang". Sommeren er lagt i hænderne på Thøger Larsens ultimative tekst om "Du Danske Sommer", og endelig vækkes efteråret til live i Grundtvigs "Nu Falmer Skoven".

Det er således nogle af de mest kendte og elskede danske sange, som Mathias synger. Men udtrykket er nyt og originalt, for omkring de velkendte ord er der lagt helt friske musikalske rammer. Mathias har nemlig komponeret en ny og overvejende elektronisk musik til samtlige sange, og derved mødes to verdener på en lidt flabet måde med et overraskende resultat.

Mangfoldigheden i "Jeg Elsker Den Brogede Verden" er elegant udtrykt i et spraglet drum´n´bass arrangement, og de smukke strygere i "Den Signede Dag" er med til at farve Grundtvigs ord lyse i varme og positive nuancer.

I modsætning hertil er det de store kræfter, der forløses i "Du Danske Sommer".

For med aggressive og metalliske guitarer rammer Mathias Grip præcist ungdommens rastløse energi og sexbegær, som Thøger Larsens klassiske tekst så smukt udtrykker. Som en direkte kontrast hertil lader Mathias en svag tværfløjte farve længslens grå toner i "Det Var En Lørdag Aften".

Det er til gengæld anderledes større emner, der er på spil i Grundtvigs programerklæring for folkelig oplysning i den majestætisk smukke "Er Lyset For De Lærde Blot". Og Jeppe Aakjærs krasse socialrealisme i "Jens Vejmand" er lige så aktuel i dag, som dengang han skrev de tankevækkende ord. Det samme kan siges om H. V. Kaalunds ord i "Jeg Elsker Den Brogede Verden", som hylder mangfoldigheden, men som også er en fest for livet.

På samme måde som Grundtvigs "Den Signede Dag", som Mathias Grip med fuldt overlæg har lagt som albummets sidste sang. Det er således mange forskellige emner og stemninger, han berører og fortolker, men teksternes evige aktualitet løber som en rød >tråd igennem det bemærkelsesværdige album.

Rent musikalsk ligger pladen i et område, som ikke er helt fremmed for udenlandske kunstnere som Nine Inch Nails, Chemical Brothers og Underworld, men der er også visse fællestræk med ældre navne som fx Test Department. Mathias Grip har dog sit helt eget udtryk, og derfor lyder pladen ikke som noget andet. Det er en stor dansk plade med en særlig dansk tone.

Mathias Grip er født på Frederiksberg (opvokset i Lejre ved Roskilde) for 25 år siden, men bor i dag i Århus, hvor han studerer musik på konservatoriet.¨

Selv om han voksede op i et musikalsk hjem (faren er sangeren og komponisten Erik Grip) lå det ikke automatisk i luften, at Mathias skulle blive musiker.

Han kom da også først sent i gang, for han ville også ud at opleve verden og suge indtryk til sig.

Det er er derfor på én og samme tid en både ung og moden debutant, som har skabt denne plade....selv om Mathias Grip har brugt flere år på "projektet".

Med udgivelsen er han glad for at kunne skrive komponist og fortolker på sit visitkort, men hvor han er henne næste gang, ved han ikke. Én ting er dog sikkert: Hans nye musik til de gamle og elskede ord fra Folkehøjskolens sangbog er kun det første kapitel af en lang karriere.

 


SANGENE

Mathias Grip har selv komponeret musikken til de ti sange, mens han har fundet samtlige tekster i Folkehøjskolens sangbog.


Jens Vejmand (Jeppe Aakjær, 1905)
En klassiker i dansk musik og mindst lige så kendt som Barbie Girl.
I en tid før asfalten skrev Jeppe Aakjær denne socialrealistiske historie som en kronik til Politiken. Med stor sympati beretter han om vejarbejderen, og det ironiske og urimelige i, at denne ikke selv kunne få en sten til sin egen grav efter at have slidt og slæbt hele sit liv med netop at hugge sten.

Nu Falmer Skoven (N.F.S. Grundtvig, 1844)
Grundtvig skrev efterårssalmen på opfordring af en præst på Sydsjælland,
som var led og ked af ustandseligt at høre menigheden synge de samme gamle slagere og derfor ønskede en ny salme til den kommende høstgudstjeneste. Salmen er i dag en evergreen og vores markant populæreste efterårssang.
Selvskreven når opsamlingsalbummet Absolute Grundtvig en dag skal kompileres

Jeg Elsker Den Brogede Verden (H.V. Kaalund, 1877)
Digteren, forfatteren, fængselslæreren og dyrevennen Hans Vilhelm Kaalund var et lige så positivt menneske som vores nyligt afgåede fodboldlandsholdstræner. Han hyldede livet som det dyrebareste og skrev ikke kun om det, men propaganderede utrætteligt for det i sine historier, skuespil og digte. Og sikkert også når han sad bag katederet i Vridsløse.
Dette digt blev hans største hit.

Det Var En Lørdag Aften (folkevise)
Sangen behøver ikke mange ord med på vejen, for alle kender den.
Det er en folkevise, som mange forskellige kunstnere har kastet sig over i tidens løb. Det er en af de helt store sange i den danske sangskat: Evig god, evig aktuel - kort sagt en evergreen, som ikke engang Paul McCartney kan skrive dem.

Sneflokke Kommer Vrimlende (Jeppe Aakjær, 1916)
Nok et stort og veloplagt hit fra Jeppe Aakjærs hånd. Han skrev vinterdigtet i 1916, hvor det blev trykt i hans digtsamling Vejr og Vind og Folkesind. Årstidsdigtet er en klassiker, og Aakjærs styrke er især hans billedrigdom i sproget: Hvem får >ikke flashbacks til varm chokolade efter kælketurene i Dyrehaven, når de hører teksten? Eller måske ligefrem lyst til en rask lille sneboldkamp?

Den Kedsom Vinter Gik Sin Gang (Ambrosius Stub, 1700-et-eller andet)
Albummets markant ældste tekst, men denne forårssang er også lidt af en klassiker. Ambrosius Stub (1707-1758) var en glad fyr, som elskede fest og farver, og derfor blev han ofte hyret som en moderne DJ, når adelen skulle forlyste sig. I modsætning til de fleste andre entertainere dengang skrev han sit eget materiale, men han forblev ukendt. Havde han levet i dag, havde han sikkert været vært i en quiz på tv.

Du Danske Sommer (Thøger Larsen, 1923)
Thøger Larsens tekst fra 1923 har nogle af de samme kvaliteter som teksterne i 50´ernes rock´n´roll musik. Erotikken blomstrer på en dejlig uskyldig måde,
når han skriver "snart nøgne piger ved hver en strand" og "en ungdom kun klædt i solskin og brunet hud". Senere i sommervisen viser han kløer med linien "vild, vild, vild, er, skønne sommer, din kraft og ild".
Lige så smuk og kåd, som årets nyudsprungne studenter, når de danser rundt om Krinsen på Kongens Nytorv.

Er Lyset For De Lærde Blot (N.F.S. Grundtvig, 1839)
Teksten er endnu en af de helt store fra Grundtvigs hånd. Den kan ses som starten på landets højskoler, hvor det "jævne" menneske kunne tillære sig evner og viden som en modvægt til datidens universiteter og videregående uddannelser, som var forbeholdt de rige og de lærde. Med andre ord en programerklæring for >folkelig oplysning og uden den tekst, ingen små OBS-indslag på TV i dag.

I Danmark Er Jeg Født (H.C. Andersen, 1850)
Hvis radioens Dansktop havde eksisteret for 150 år siden, havde H.C. med garanti ligget nummer 1, for denne tekst er en så let forståelig kærlighedserklæring til vores land og vores sprog, at selv dem på bagerste række kan være med. Mange (også uden for Odense) har igennem tiden ønsket den som vores nationalsang, men indtil videre har Oehlenschlägers Der Er Et Yndigt Land givet H.C. baglygter.

Den Signede Dag (N.F.S. Grundtvig, 1826)
Endnu en tekst signeret good old Grundtvig. Her er han mere i det muntre hjørne fremfor at agitere oplysning til borgerne. Teksten er skrevet til en festlig lejlighed, og den smukke højtidssalme synges da også især ved mere festlige komsammener i kirken. En klassiker og i øvrigt nummer 1 i højskolesangbogen, men skal ret være ret, skyldes det vist mere bogens praktiske inddeling!

 


  

Pladeselskabet Have a Cigar
Rørholmsgade 24 mezz. · DK-1352 København K
Tel.: +45 3311 0750
E-mail:
pladeselskabet@pladeselskabet.com

 

 Hjem  Tilbage til forsiden

 

 
Copyright © Pladeselskabet Have a Cigar.
Oplysninger kan frit citeres - med kildeangivelse

 

Ajour 25.3.2002 webmaster